Wat is een gezinshuis?

Kinderen die niet meer op een veilige manier tijdelijk of langdurig thuis kunnen wonen worden zoveel mogelijk ondergebracht in een gezinsverband. Gezinshuiszorg valt onder de Jeugdwet.

Wetsartikel 2.3.6: ‘Het college draagt er zorg voor dat de jeugdige in het geval van een uithuisplaatsing, indien redelijkerwijs mogelijk, bij een pleegouder of in een gezinshuis wordt geplaatst, tenzij dit aantoonbaar niet in het belang is van de jeugdige.’ 

Kinderen met een complexe en meervoudige problematiek worden opgevangen in een gezinshuis. Het huis biedt de kinderen een veilige, stabiele woon- en leefsituatie. Het is een kleinschalige vorm van jeugdhulp waarbij meerdere kinderen van 0-23 jaar worden opgevangen in het eigen gezin. Ouders bieden 24 uur per dag en 7 dagen in de week professionele zorg. Kinderen krijgen een zo normaal mogelijke opvoeding met daarnaast de nodige extra (ambulante) behandeltrajecten. 

Op langere termijn levert een gezinshuis meer opbrengst op dan dat er kosten zijn. Dit ten opzichte van een leefgroep. Een gezinshuis heeft een positief maatschappelijk rendement, ter waarde van 30%. Niet alleen levert het initiatief een op financieel gebied rendement, ook de maatschappelijke positie verbeterd voor de rest van hun leven. Dat houdt in dat dit initiatief inderdaad op de langere termijn meer opbrengt voor de maatschappij en gemeente, doordat deze kinderen een sterkere stabiele basis hebben voor hun verdere leven.